Jakośc warzonego piwa nie ma nic wspólnego z jakością sprzętu
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Jakośc warzonego piwa nie ma nic wspólnego z jakością sprzętu
Nie, no nie przesadzajmy, że nic. Po prostu nie jest to wystarczające do warzenie wyśmienitego piwa, ale super sprzęt bardzo to ułatwia.
PS: i chciałem jeszcze dodać, że do Braumeistera 2hl spokojnie można zastosować przymiotnik "słuszny".
PS2: co do braxonii, to podejrzewam, że jest po prostu za mała.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-02-19, 12:14.
Nie, no nie przesadzajmy, że nic. Po prostu nie jest to wystarczające do warzenie wyśmienitego piwa, ale super sprzęt bardzo to ułatwia.
No, o to mi chodziło, bo abernacka tak to napisał jakby dobry sprzęt gwarantował dobre piwo.
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
Użytkownicy tego sprzętu jakoś nie narzekali tą małą warzelnie.
Tak jak ja nie narzekam na garnek emaliowany
(1+sqrt5)/2
Przykro mi, że tak to odebrałeś. Patrząc na piwa, które pochodzą z warzelni ze znaczkiem Kaspara Schulza nigdy nie bedę tak twierdził.
Mnie piwa z browaru Spezial, Fassla i Schlenkerli smakują i to bardzo a wszyscy oni mają Kaspara. Tu nie o sprzęt chodzi a o piwowara.
(1+sqrt5)/2
Są jedynie poprawne ale oczywiście, to jest kwestia gustu.
I to jest wina sprzętu Kaspara?
(1+sqrt5)/2
no tak, najlepszy byłby ten, ale mi chodzi o to żeby sprzęt zabierał jak najmniej miejsca, estetycznie wyglądał, abernacka ładny sprzęt ale jak dla mnie trochę za mało te 20 l, idealny byłby taki 100l, a przede wszystkim żeby nie trzeba przy tym stać, jak się to ma przy tradycyjnym warzeniu, tylko wykorzystać ten czas na mycie butelek, rozlew itd.
Nadszedł czas, żeby pochwalić się owocem prawie rocznej pracy nad naszym (moim i kolegi) "automatycznym" kotłem zacierno-warzelnym. Na tę chwilę zrobiliśmy 3 sztuki (dwie 25 i jedną 35l). Teoretycznie można by powiedzieć - kolejny klon braumeistera. I w sumie jeśli chodzi o zasadę...
Wielokran z ok. 30 pipami, mają tutaj lane m.in. piwa ze swojego nowopowstałego za ścianą browarku - Imperial Brygghus. W zestawie kranowym są dwie brytyjskie pompy na ejle.
Lokal ma trochę dziwaczny klimat - główna sala stylizowana na angielski pub, więc ciemne drewno, przygaszone...
Browar z wyszynkiem w budynku dawnych magazynów i spichrzów portowych. Lokal dwupoziomowy: na dole większa sala z ławami i barem, a także sklep, w któym dostępna jest cała produkcja browaru w puszkach, tudzież trunki współpracującej destylarni, na górze toalety i mni-ściana piwna, coby...
Comment